2009-Eerste Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs is voor Nel Pot

November 2009

Op 14 november 2009 werd aan Nel Pot de eerste Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs uitgereikt door de Stichting Fonds ArtiBrak, voor haar hele oeuvre én wegens haar verdiensten voor de beeldende kunst in de regio Haaglanden.

De prijs, die bestaat uit een penning, werd uitgereikt door mevrouw Louise Engering-Aarts, voormalig wethouder van Cultuur van Den Haag. 

Neeltje Johanna Pot, ofwel Nel Pot, werd in 1918 geboren. Zij kreeg haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was sinds 1945 werkzaam als beeldend kunstenaar.

Nel Pot was werkend lid van onder meer de Haagse Kunstkring, Arti et Industriae in Den Haag, Arti-Shock in Rijswijk en ArtiBrak. Door vanaf 1964 les te gaan geven aan particulieren en aan verschillende scholen in de regio, kon zij voorzien in het onderhoud van haar gezin met vier zoons.

Nel Pot schilderde in haar eigen figuratieve beeldtaal: herinneringen aan plaatsen en objecten die een emotionele indruk op haar hadden gemaakt. Als een onderwerp haar boeide, ontstond er meestal een serie werken op dat thema. In 2004 ontving zij een Koninklijke onderscheiding vanwege haar verdienste voor de gemeente Leidschendam op het gebied van de schilderkunst. Zij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar jarenlange belangeloze inzet voor talloze verenigingen en organisaties van beeldende kunstenaars.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram