2021-Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs

De Voorburgse beeldhouwer Guido Sprenkels heeft de Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs 2021 gekregen. Deze driejaarlijkse prijs, bestaande uit een bronzen penning ontworpen door Dieniks en een oorkonde, werd vrijdag 26 november 2021 in museum Swaensteyn voor de vijfde keer uitgereikt aan een werkend lid van kunstenaarsvereniging ArtiBrak die zijn of haar sporen heeft verdiend in de kunst en met zijn of haar werk het meest aansluit bij een maatschappelijk belang. Guido Sprenkels was één van drie genomineerden, de anderen waren Andrzej Wawrzyniak (schilderijen) en Willy Hampel (keramische beelden en aquarellen).

Een jury, bestaande uit Anneloes Blok (kunsthistorica en –consultant), Paul Combrink (beeldend kunstenaar en oud-voorzitter Haagse Kunstkring), Mélanie Struik (kunsthistorica) en Jolanda Verdegaal (kunstenaar en de winnaar van de Oeuvreprijs 2018) koos uit zes voordrachten drie genomineerden. Uit deze drie genomineerden koos zij unaniem voor Guido Sprenkels als winnaar omdat zijn oeuvre breed is en diverse stijlen omvat. ‘Hij houdt van het idealiseren van het menselijk lichaam, geeft dat gepolijst vorm, maar kan ook de menselijke gestalte heel schetsmatig neerzetten, spontaan, bijna vluchtig. In beide benaderingswijzen weet hij wat hij voor ogen heeft steeds treffend weer te geven. Daarbij kan hij alle formaten met zijn werken aan, van monumentaal tot klein plastiek, met af en toe een knipoog’, aldus het juryrapport. ‘Zijn gebeeldhouwde portretten zijn weergaloos in hun gelijkenis en het tonen van karakter. Hier is sprake van groot vakmanschap.’

De Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs, die in 2009 werd ingesteld, werd in dat jaar voor het eerst uitgereikt aan schilderes Nel Pot. Frans Kokshoorn, Frits Frietman en Jolanda Verdegaal kregen de prijs respectievelijk in 2012, 2015 en 2018.

De genomineerden met wethouder Van Eekelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram