GALERIEPRIJS 2015

Ook in 2015 werd tijdens de opening van de ledententoonstelling van ArtiBrak de winnaar van de Galerieprijs 2015 bekend gemaakt, een prijs voor het mooiste kunstwerk op deze tentoonstelling. Die was dit jaar voor het werk ‘Time passes’ van Joep Fransen.

“Het kunstwerk houdt zowel stand van veraf als van dichtbij. Het werk heeft een uitdrukking van grote gelatenheid en zoekt de grenzen van de discipline”, aldus de jury, die bestond uit Helene van ’t Hoen, Willy van den Berg (de winnares van vorig jaar) en Ingrid ten Velde. “De kunstenaar is zichtbaar fysiek aan het werk met het materiaal. Je ziet de fysieke handeling terug in de verf en in de tekening. Op sommige plekken wordt het papier zo aangetast dat er een gat ontstaat, om daar vervolgens weer een foto van te maken. Dat intrigeerde ons, we zagen steeds weer andere dingen”, aldus het juryrapport.

Eervolle vermeldingen waren er voorts voor het schilderij ‘Dode arm van de Roer’ van Marc Renckens en het driedimensionale keramiekwerk ‘Maanvogel’ van Hermien Buytendijk.

De jury over ‘Dode arm van de Roer’: “De schilder toont in de compositie het krachtige ritme van het landschap, Hij brengt wat hij ziet terug tot vlakken, waarbij de horizontale en verticale lijnen de hartslag zijn. Binnen de sterke abstrahering werkt de schilder nog steeds met perspectief, we herkennen het water, de bomen en het riet. Het is een onbevangen werk, dat uitnodigt om het licht en de stilte op die plek te ervaren.”

Unaniem was de jury ook over de eervolle vermelding voor het werk ‘Maanvogel’: “Het object toont het samengaan van een ruimtelijk object met grafische vormgeving. Het lijkt wel een fantasievolle illustratie van een sprookje. Zo klein als het werk is, neemt het je mee de ruimte in. De titel helpt daarbij, maar verder laat ze het aan de fantasie van de toeschouwer om de vertelling tot leven te wekken.”

De Galerieprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 250 euro. Hij wordt ieder jaar uitgereikt voor het (naar het oordeel van een jaarlijks wisselende jury) mooiste kunstwerk op de ledententoonstelling.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram